Cactus Laver ID | Боян Петрушевски и красотата на кактуса, пред която мигнеш ли - пропускаш

Cactus Laver ID | Боян Петрушевски и красотата на кактуса, пред която мигнеш ли - пропускаш

17 февруари 2018

Започваме тази история с друга история, която ни замисли, трогна, очарова, окуражи. Сподели ни я днешният герой в поредицата Cactus Laver ID, който със сигурност ще вдъхнови вашия неделен следобед.

Един велик откъс от книгата “The Power of One” на Bryce Courtenay:

„Ако Бог беше избрал растение, което да го представя, мисля че, от всички растения би избрал кактуса. Кактусът има цялата благословия, която Бог се е опитал, безуспешно да даде на човека. Има скромност, но не е покорен. Расте на места, където нито едно друго растение няма да расте. Не се оплаква, когато слънцето го пече, когато вятърът го бута от скалата, или го дави в сухия пясък на пустинята или, когато е жаден.

Когато се появи дъжда, той събира и съхранява вода за предстоящите тежки моменти. В лоши времена, или добри, той все пак ще цъфне. Защитава се, когато е в опасност, но не тормози други растения. Адаптира се съвършено лесно към всяка среда. Има търпение и се наслаждава на самотата.

Кактусът има свойства, които лекуват човешките рани и от него се произвеждат отвари, които позволяват на човек да докосне лицето на Господ, или да се взре в портите на ада. Това е растението на търпението и самотата, любовта и лудостта, грозотата и красотата, издържливостта и нежността.“

***

Разбираме за неговата страст към бодливите ни любимци кактусите съвсем случайно - в непринуден разговор с фотографа Радина Ганчева. И хоп неговия instagram профил буквално ни завладя с изобилие от кактусова красота, ярки цветове и усещането за живот в хасиенда някъде в Мексико. А след като разбрахме, че колекцията от растения на прекрасната му тераса в града достига 400 вида, бяхме сигурни, че искаме да ви разкажем за него.

Той е Боян Петрушевски - моден дизайнер и илюстратор. Идва в България преди около 16 години, завършва НХА, което е и повод за идването и оставането му тук. Днес споделя за себе си, че обича креативния процес, музиката и танците, киното и гейминг индустрията. Радва се на хубавата храна, животните и растенията, далечните пътешествия и любимия дом с още по-любима тераса. Ех как мечтаем за тази тераса...

Името му свързваме и с модния лейбъл NULLA, който създава заедно с Йелена Кесич преди време, а дебютната  колекция на двамата талантливи дизайнери Flight 0 участва в конкурса Muuse на италианския Vogue. 

Ето какво разказва за себе си и връзката си с растенията, а ние тайно се надяваме да разкрие защо в ръцето му кактусите цъфтят толкова често.

  

за теб

Сутрин е, когато…
се събудя и благодаря.

Топло или студено…
Топло! Навсякъде и завинаги.

Поливаш случай, когато…
Май прекалено поливам. Това също не е добре.

Цъфтиш ли през нощта?
Определено. Най-творческото ми време от денонощието.


В какви случаи се изисква да “покажеш бодлите”?
Те са си там. Когато някой ме настъпи, разбира.


Какво щеше да е, ако можеше да си “вечно зелен”?
Щеше да е супер. Казват: „Никога не изпускай ръката на детето в себе си.“ Вярвам в това. Нещата се развалят, когато започнем да се вземаме прекалено на сериозно.


Има ли много от твоя вид?
Разделянето на видове е излишно. Всички сме едно. Сърцевината се изгражда от един и същи материал. Човекът има нужда да категоризира нещата, за да ги контролира.


Ако беше кактус, къде щеше да си сега?
В нишата на терасата, в зимен сън.  Заедно с останалите 400 другарчета. В очакване на пролетта, за да накацаме върху терасата и покрива.


 

за тях


С какво те спечелиха кактусите?
С геометрията си, двойната си природа, издържливостта си,търпеливостта си, интровертността си, кратките покази на вътрешния си прекрасен свят. Няма такива цветове. Сякаш казва "Ето, вижте, аз съм толкова прекрасен, но само за будните очи." Мигнеш ли, пропускаш. Страхотна метафора за истинските неща в живота.


Къде намери първия си?
На същото място, където намерих и любовта.

Защо си подхождате?
Защото сме мекички с твърда обвивка. Разбираме се. Един път паднах от един метър и стъпих върху най-голямата купа Ехинопсис. Разбрахме се перфектно. Оцеляхме двамата.


Къде около теб си поставил кактус ?
Къде ли не. Пада голямо мъкнене насам-натам от време на време. Мигрират, като птиците, заедно с мен. Винаги в търсене. Понякога се налага да ги вземам с мен за деня, на работа примерно, точно поради онази причина да не пропускам. Много е тъжно, когато се прибереш и видиш че си изтървал шанса и ще трябва да изчакаш евентуално следващата година. Звучи налудничаво, нали?


Определяш ли кактусът като градски тип? Защо?
Да. Защото се адаптират към лудницата.


Следиш ли някой интересен блогър по темата (plants) в социалните мрежи?
Много от тях, основно в инстаграм. Някои от тях: @cactuspeoplemagazine, @cactus.man, @botanicalwomen, @mr_plantgeek, @wet_my_plants.


Ако кактусът имаше човешко име, какво щеше да е то?
Вече има - Ṣabbār. В арабския език, „кактус“ произлиза от един и същи корен, катo „постоянство, упоритост, търпение“.

 

Благодарим ти, Боян, за смисъла, който твоята история ни даде днес и занапред.
Ще очакваме да ни разказваш и за други вълшебни бодливи моменти, случили се на онази магична тераса.

PLANTIA - първата pop up градска оранжерия в България, създадена по инициатива на Cactus Lab, с подкрепата на ИКЕА България

прочети още

Смелостта да се грижиш за дете, три кучета, две котки и около 50 растения

прочети още

Той е талантлив, щастлив, благодарен за живота си човек. А дали един от поводите за това не е близостта с растенията ?

прочети още

Диана или @plantafew e горд plant parent на близо 100 растения. Следваме я с огромен ентусиазъм и се влюбваме в уютната й джунгла отново и отново. След 3 години колекциониране на растения днес тя е намерила баланс, в който не те контролират ежедневието, а се съобразяат с нея повече, отколкото тя с тях.

прочети още

За него да отглеждаш растения е не само хоби, а начин на живот

прочети още

Десислава или @plantmotif ни плени със своя интересен стил за представяне на различни растителни видове, таланта си в ръчната изработка на керамика и очарованието, с което споделя за страстта си към растенията

прочети още

Рада или Thrift Sheep е кутия пълна с вдъхновение за красив и устойчив начин на живот, но днес ще ви разкажем за страстта й съм растенията, които я карат да се чувства "заземена"

прочети още

Да създаваш красота с ръцете си е вълшебство. BY HAND е серия от кратки видео истории, посветени на талантливите автори, които създават лимитирани колекции в България.

прочети още

Вече сме ви показвали част от скритите съкровища на този град, които задължително трябва да видите, ако и вие (като нас) обичате градските джунгли. Днес ще прибавим още една причина да посетите Брюксел, ако още не сте.

прочети още
CACTIGRAM#7
20 октомври 2019

Подбрахме за вас няколко instagram профила, които да ви заредят с нови идеи и вдъхновение за интериора у дома, както и най-полезното допълнение към него - живи растения :)

прочети още

Отдавна искаме да Ви разкажем историята на усмихнатата Диди и любовта към растенията, която излъчва :)

прочети още

Да създаваш красота с ръцете си е вълшебство. BY HAND е серия от кратки видео истории, посветени на талантливите автори, които създават лимитирани колекции за Cactus Lab в България.

прочети още

Радваме се да ви споделим историята на прекрасната Надя и нейните бижута вдъхновени от любимите ни кактуси.

прочети още

Когато чуем Брюксел обикновено не си представяме необикновени градски зелени кътчета с интересна концепция и предлагащи различно преживяване, независимо дали търсим хубав чай, уникална дреха, нова плоча за колекцията или просто се разхождаме безцелно. С тази история бихме искали да опровергаем точно това твърдение като ви представим няколко локации, които да посетите, ако сте един истински #plantlover

прочети още

Растението, което трябва да присъства в интериора на всеки градски човек.

прочети още

Кралската ботаническа градина в Единбург може да е повод за вдъхновение, удивление, дори красив повод да се загубиш в "джунглата". Ето какви приключения може да ви предложи, ако й отделите поне 2 часа, макар че сме сигурни, че няма да ви се тръгва.

прочети още

Сред прекрасните ни планини, може да срещнете Ивета, която с усмивка на лице ще разкаже за магията, присъстваща в отглеждането на кактуси.

прочети още

Неделя е! По този повод днес ще ви представим още една "бодлива история" за едно момиче, неспирната работа, любовта към сноуборда и кактусите.

прочети още

Да създаваш красота с ръцете си е вълшебство. BY HAND е серия от кратки видео истории, посветени на талантливите автори, които създават лимитирани колекции за Cactus Lab в България.

прочети още

Ако все още се чудиш дали да имаш растение вкъщи или в офиса - Cactus Lab ще ти даде няколко причини защо да се сдобиеш със зелен приятел.

прочети още

Лисабонските зелени потайности ни отвеждат на места, където всеки един plant lover ще се чувства като в рая

прочети още

Още една от любимите ни истории - за човека и кактуса, а в тази ще ви разкажем за едно прекрасно момиче, което успява да включи в забързаното си ежедневие и група чудесни кактуси.

прочети още

РАСТЕНИЯ В ТВОРЕНИЯ е отворена покана към продуктови дизайнери, български брандове за ръчно изработени продукти, артисти и творци от различни сфери, които имат желанието да създадат уникален продукт за интериора заедно с Cactus Lab.

прочети още
CACTIGRAM #6
20 май 2018

В шестата поредица на cactigram ще ви потопим в настроение и цветове с едни от най - шарените instagram профили за сукуленти растения.

прочети още

В тази рубрика на PLANT TECH ще ви представим най-полезните апликации при първа среща на градския човек и растението.

прочети още

В началото на този месец "под светлините" на нашия блог попада една много любопитна, вдъхновяваща тема за дизайна в осветлението. Но ще ви разкажем не за какви да е решения за осветление, а онези, които съвсем естествено и деликатно включват в себе си растенията и правят интериора още по-необикновен.

прочети още

Аманда е от хората, която с усмивка може да ти подари малка шепа бодли обгърнати с любов.

прочети още

Започваме седмицата с добре познатото ни интериорно растение - Ficus, коeто успява да си намери място във всеки дом.

прочети още

Кои са местата, които да посетите и от които да се вдъхновите в Ротердам, ако сте истински plant lover ?

прочети още

Да създаваш красота с ръцете си е вълшебство. BY HAND е серия от кратки видео истории, посветени на талантливите автори, които създават лимитирани колекции за Cactus Lab в България.

прочети още

Да създаваш красота с ръцете си е вълшебство. BY HAND е серия от кратки видео истории, посветени на талантливите автори, които създават лимитирани колекции за Cactus Lab в България.

прочети още

Тази неделя беше много дългоочаквана за всички нас, защото ще ви запознаем с едно много лъчезарно момиче - пътуващо, но винаги завръщащо се у дома. А причините са няколко един мъж, едно куче и няколко кактуса.

прочети още
CACTIGRAM #5
30 октомври 2017

Понеже всички имат голям интерес към ателиетата, които правим, този месец ще ви заринем с пъстри идеи, като споделим с вас eдни от най-вълнуващите instagram профили за терариуми, които следим.

прочети още

В новата ни рубрика PLANT TECH, тази седмица ще ви запознаем с така наречения Plant Doctor, който може да бъде вашата дясна ръка в отглеждането на всяко едно растение.

прочети още

С началото на новата седмица, започваме една нова рубрика - PLANT TECH. В нея ще ви споделяме интересни неща за технологиите, които могат бъдат изключително полезни на градския човек в отглеждането на растенията.

прочети още

Неделя е! Това означава само едно - време за нова "бодлива" и вълнуваща история. А, следващата е точно такава. За един французин, дошъл в България преди 14 години и създал своя оранжерия за кактуси, които той сам размножава и обгрижва.

прочети още

Започваме седмицата с поредната история за градски човек, който е успял да включи грижата за растенията в своето ежедневие и дори нещо повече - зародила се е любов към тях.

прочети още

Колко е хубаво новият месец да започва в неделя. По този повод днес ще ви представим още една "бодлива история" за едно момиче, чиито слабости са скейтбординга, приключенията и... кактусите

прочети още
CACTIGRAM #4
27 септември 2017

Този месец ще ви накараме да напуснете "саксията" си и да "полетите", като споделим с вас eдни от най-вълнуващите instagram профили за въздушни цветя, които следим.

прочети още

Есента вече официално е тук! Сезонът, който преобразява всяко едно растение до неузнаваемост. Е, почти всяко, като изключим нашите любими кактуси и сукуленти. В тази прохладна неделя, предлагаме свежа добавка към следобедното ви кафе. Надяваме се да ви стопли.

прочети още

Да създаваш красота с ръцете си е вълшебство. BY HAND е серия от кратки видео истории, посветени на талантливите автори, които създават лимитирани колекции за Cactus Lab в България.

прочети още

Ние вярваме, че въздушните растения са идеални за градския човек, защото са приспособими към широк спектър от условия на околната среда, стоят ефирно и нежно във всеки интериор и изискват минимална грижа. Ето защо от началото на септември в Cactus Lab им обръщаме особено внимание.

прочети още

Да създаваш красота с ръцете си е вълшебство. BY HAND е серия от кратки видео истории, посветени на талантливите автори, които създават лимитирани колекции за Cactus Lab в България.

прочети още
CACTIGRAM #3
26 август 2017

Този път в поредицата ни #cactigram ви споделяме няколко от любимите ни instagram профила, в които botanical design - на е на почит, а вдъхновение струи отвсякъде.

прочети още

Да създаваш красота с ръцете си е вълшебство. BY HAND е серия от кратки видео истории, посветени на талантливите автори, които създават лимитирани колекции за Cactus Lab в България.

прочети още

Да създаваш красота с ръцете си е вълшебство. BY HAND е серия от кратки видео истории, посветени на талантливите автори, които създават лимитирани колекции за Cactus Lab в България.

прочети още

Тя е Кристина, а усмивката й грее на лицето. Ето защо следващият разказ е за пътешествие на едно място с жарко слънце и усещане за каталунска страст.

прочети още

Напоследък се вдъхновяваме как сукулентните растения като с магическа пръчка могат да превърнат една сватба във флорално чудо и да станат естествена част от различни елементи в сватбения ден

прочети още

Представяме ви един от най-ефективните растителни филтри за въздуха в затворени пространства

прочети още
CACTILINKS #2
11 юни 2017

Поредицата CACTI LINKS ни е много любима. Тя ще ни разказва интересни истории от света на растенията в градски ритъм. Този път тя ще ви отведе на необикновено пътешествие с Haarkon и ще ви разкрие нежността на сукулентните, с които се създават стилни бижута.

прочети още

Това е от историите, с които е хубаво да започваме нова седмица. Позитивността й носи усещане за свежо начало, което ще ни усмихва дълго време. Естествено в нея основни заподозрени са едно градско момиче с талант, което има необикновена връзка с кактусите. Хайде, четете по-нататък, защото е много интересно.

прочети още

Неделна история за Елена, кактусите и Jardin Exotique de Monaco.

прочети още

Сукулентните растения са многогодишни растения, които се характеризират с месести, сочни листа, които задържат влагата за дълго време, поради което имат малка нужда от напояване.

прочети още

Може би всеки е чувал колко е неподходящо да отглеждаме растения в спалните си. Е, днес ще ви поднесем кактусова изненада, която ще хвърли нова светлина по този казус.

прочети още

Биляна е тоталното градско момиче. Като си помислиш за нея си представяш забързан ритъм на градски приключения. Тя винаги ни очаква с нова изненада зад ъгъла.

прочети още

Съвсем скоро в нашата зелена къща пристигна ново вдъхновяващо четиво с името House of Plants - дело на двe дизайнерки Caro Langton и Rose Ray, които от много време ни вдъхновяват със своето начинание RO CO в Лондон.

прочети още

На този цветен празник ви споделяме притчата за кактуса и розата, която ни припомня какво е истинско приятелство.

прочети още
CACTIGRAM #1
29 март 2017

Кактусови вдъхновения в Instagram или както го наричат любителите на малките бодливи прелести #cactigram

прочети още

Христо е архитект, експериментатор и човек с отношение към развитието на градската среда. Когато ти говори, сякаш в него се е стаило цялото спокойствие на света. Мисля си, че така се случва с хората, които правят това, което обичат. Или просто обичат, което е достатъчно.

прочети още
Кактус в офиса
29 март 2017

Кактусите предлагат специален декоративен щрих на пространствата в нашия офис. Това е растение, което не изисква специални грижи или много посветено време, което го прави идеално за забързаното ни работно ежедневие.

прочети още

Йоанна е като лек полъх. Когато говори, сякаш ти става леко на душата и се усмихваш. Тя е силен импулс зад куп страхотни проекти, които развиват средата в България към нещо по-добро.

прочети още

Cactus Lab е грижа и вдъхновение за по-добър живот, защото предоставя лесен и достъпен начин да живеем в по-здравословна и красива среда в градовете. Може би няма две мнения по въпроса, че живеем във време с много дефицити: на време, на близост с природата, на чист въздух... Затова ето и основните причини да стартира Cactus Lab.

прочети още
CACTI LINKS #1
29 март 2017

Поредицата CACTI LINKS ни е много любима. Тя ще ни разказва интересни кактусови истории от света. Започваме я с Gynelle и нейният PRICK SHOP в Лондон + книгата Urban Jungle: Living and Styling with Plants - вдъхновение за градските хора.

прочети още

Анита е като вкусна рецепта за живот. Тя е мечтател, пътешественик, с усет и търпение към детайлите и може би артист по душа. Тя е човек, който може да те накара да се усмихнеш. А това е все по-търсена магия в общуването днес.

прочети още

Неслучайно 2017 е годината, в която стартира Cactus Lab. Както споделят от Pantone, цветът Greenery е символ на новото начало, на близостта с природата, на жизнеността.

прочети още